tisdag 29 september 2015

Fix- och lagnings-stortagBacken som står under mitt sybord innehållet sånt som ska lagas eller bara göras lite slutfix på. Det var ett bra tag sen jag gjorde något åt den och i slutet på förra veckan bestämde jag mig för att göra något åt det.


Först lagade jag två vimplar åt en vän, de blir lätt trasiga i ytterkanten. Att slänga och köpa nytt vore kanske enklare tycker nog några. Men går sakar att laga vill jag gärna försöka.
 
Jag har under hela det här året köpt mycket (för mycket) retrotyger, 50-70-tal. Flera runda dukar än jag egentligen behöver så två fick bli helcirkelkjolar med hjälp av midjeresår. Den ljusa var tänkt till sommaren, men det kommer förhoppningsvis. Den andra har härliga höstfärger.

 

Men några kommer givetvis att användas som dukar. Det här tyget köptes kvadratiskt med markering i trycket hur det skulle klippas för att bli runt. Så det var bara att göra det och sedan fålla.

 Nu finns det fyra hörnbitar kvar att sy något roligt av. Materialet är halvtjockt och vattenavstötande.


I somras virkade och tovade jag sittdynor av rester av lovikagarn. De blev tjocka och härliga. Nu kom äntligen baksidorna dit, tunt plastbelagat tyg, för att skydda mot väta och skräp om de ska användas ute i naturen. 

Min man hade ett par jeans som var lite nötta och trista, men ville att jag skulle sy om dem till shorts. Klippte av, förstärkte i baken och fållade upp. Då stod jag plötsligt med två rätt ok byxben. Kände att jag ville sy lite nytt så jag sydde fyra tygkorgar, snabbt och enkelt - och förvaringar behövs alltid.

Lite småfix, en klänning där omlotten behövde sys ihop, handsömnad på en BH och lite annat som inte gör sig på bild blev också klart. Ibland förstår jag inte varför jag inte gör saker på en gång, när det går så fort och lätt när jag väl gör det. Men jag gissat att backen snart är fylld igen.
Det som är kvar just nu är en nessesär till en kompis, några nyckelband som ska göras och två broderade fickor som ska få pryda något så småningom.
3 kommentarer:

  1. Hittade din blogg via Syrummet på FB. Jättebra idé med att göra kjolar av runda dukar. Det ska jag tänka på nästa gång jag hittar en rund duk på loppis :-)

    SvaraRadera
  2. Den backen måste vara stor, det var mycket du fick gjort! :-))Himla bra jobbat Kikki! kram Katarina

    SvaraRadera
  3. Smart av dig att spara alla småfixgrejer på ett ställe! Då går det fort när man väl får ett il :)

    SvaraRadera